123 qw Kuratorzy festiwalu Kulinarna Świętojańska 2019

Tegoroczny festiwal gości wybitnych mistrzów kulinarnych, reprezentujących czołowe gdyńskie restauracje. O godz. 12:00 staną u boku Pani Wiceprezydent i wezmą udział w uroczystym otwarciu wydarzenia. Następnie zaprezentują swoje autorskie interpretacje kulinarne podczas pokazów live-cooking, nawiązując do kreatywnej sztuki kulinarnej najwyższych lotów.

Rafał Koziorzemski – od 2015 roku związany jest z restauracją Biały Królik Restaurant, gdzie początkowo pracował jako Sous Chef, by pod koniec 2018 roku objąć stanowisko Head Chefa. Tu eksploruje receptury Kaszub, Kociewia, Żuław i Mierzei Wiślanej, które opracowuje w autorski sposób w ramach menu degustacyjnego.

Jego kulinarna przygoda rozpoczęła się, kiedy miał zaledwie 17 lat. Pracował w restauracjach i hotelach w kraju i zagranicą, zdobywając coraz większe doświadczenie oraz szacunek i pokorę wobec zawodu szefa.
Rafał specjalizuje się w kuchni lokalnej, uwielbia nietuzinkowe, zaskakujące, kontrowersyjne połączenia smakowe i pracę z owocami morza. Umiejętnościami kulinarnymi dzieli się nie tylko ze swoim zespołem, ale i z aspirującymi kucharzami, dla których przeprowadza szkolenia czy staże.
Rafał to także laureat światowego konkursu The Best Chef Raising Star Awards 2017 jak również zwycięzca International CHEF Culinary Cup 2018. 

Jan Kilański – swoją drogę z gotowaniem, zaczął w stołecznych restauracjach. Kulinarnie dojrzewał gotując w gwiazdkowych restauracjach w Hiszpanii, Santceloni** w Mardycie oraz Dos Cielos** w Barcelonie. Obecnie w swojej pracy stara się łączyć i mieszać kuchnię polską i europejską z kuchniami azjatyckimi, szukając wspólnych mianowników, analogicznych połączeń, lub tworząc całkowicie nowe.
Jan jest finalistą programu TOP Chef i obecnie szefem kuchni w NEON streetfood bar.

Zapraszamy na pokazy kulinarne na scenie:

Godz. 13:15 – Jan Kilański restauracja NEON – roślinne zamienniki mięsa | wegańskie tajskie bolognese | wegański tatar z grzybów

Godz. 14:30 – Rafał Koziorzemski restauracja Biały Królik – tatar  z pstrąga z majonezem z dzikiej rukoli | consomme  z pomidorów malinowych

 

 

 

wqqws qw Kolacja sylwestrowa w Fedde

Restauracja Fedde zaprasza na kolację sylwestrową. Szef kuchni Jacek Fedde przygotuje specjalną edycję 7-daniowego menu.

Szczegóły:

https://www.facebook.com/events/327944821135781/

wqqws qw Orientalnie w Jedz Pij Tańcz

Restauracja Jedź Pij Tańcz zaprasza w kulinarną podróż po zakątkach Azji.

Codziennie w godz. od 13:00 do 22:00 lokal oferuje orientalne menu:

►Zupa Mango
mango/kurczak/mleczko kokosowe/makaron ryżowy

►Nudle z kurczakiem i orzechami
sos teryiak/nudle/kurczak/orzechy ziemne/warzywa

►Dorsz Kokosowy
dorsz/sos z mleczka kokosowego/czerwone curry/warzywa/ryż/kolendra

►Krewetki w chilli
krewetki 5 sztuk/warzywa/sos ostrygowy/ryż

Szczegóły:

https://www.facebook.com/jedzpijtancz/

wqqws qw Konwersacje po hiszpańsku w Kofeina Gdynia Coffee House

Kofeina Gdynia Coffee House kontynuuje cykl spotkań przy aromatycznej kawie z językiem hiszpańskim.

Do końca stycznia 2019 r. lokal zaprasza na na zabawę-rozmowę w języku hiszpańskim w stopniu od podstawowego do zaawansowanego. Niezobowiązująco każdy może spróbować swoich sił. Spotkania prowadzi gdyńska szkoła języka hiszpańskiego Viva la Vida.

Szczegóły:

https://www.facebook.com/events/492456867901319/

wqqws qw Sylwester w Moim Mieście

Restauracja Moje Miasto zaprasza na sylwestrową ucztę smaków.

Szef kuchni poleca:

MENU nr 1
►Tatar z łososia serwowany z sosem szafranowym
► Krem z białych warzyw z chrustem z szynki parmeńskiej
► Sandacz zapiekany, serwowany na grillowanej cukinii z sosem pomidorowym z duszonymi ziemniakami w beszamelu
► Panna cotta serwowana z czekoladą i musem z malin

MENU nr 2
► Tatar z polędwicy wołowej serwowany z marynatami i grzanką
► Żurek staropolski z jajkiem
► Pierś kaczki serwowana na musie z antonówki, z kluseczkami smażonymi z szałwią i sosem z jarzębiny
► Gruszka blanszowana w zalewie korzennej, serwowana na sosie truskawkowym

Napoje:
► Woda gazowana/niegazowana
► Herbata lub kawa do deseru
► 1 litr wina lub 0,5 litra wódki na parę
► Kieliszek Prosecco o północy

Informacje:

Informacje i rezerwacje:
tel. 507197093
kontakt@restauracjamojemiasto.pl

https://www.facebook.com/restauracjamojemiasto/

wqqws qw Sylwester w Chwili Moment

Restauracja Chwila Moment zaprasza do wspólnej zabawy w noc sylwestrową.

Lokal gwarantuje pyszną zabawę przy specjalnie przygotowanym na tę okazję menu oraz napojach.

Atmosferę podkręci muzyka z deków, w wykonaniu DJ-a Shell.

Szczegóły:

https://www.facebook.com/events/368548150616744/

wqqws qw Sylwester w Bollywood Lounge Gdynia

Bollywood Lounge Gdynia zaprasza na szampańską zabawę w orientalnym stylu.

Goście będą mieli do dospozycji parkiet, kolorowe drinki oraz aromatyczną, indyjska kuchnię. Za dekami stanie DJ Nat.

Rezerwajce i pytania:

tel.: 516-837-211

Szczegóły:

https://www.facebook.com/events/342727219820378/

wqqws qw Sylwester w Cozzi Ristorante

Restauracja Cozzi zaprasza na prawdziwa włoską ucztę w noc sylwestrową.

Lokal zaserwuje aromatyczne menu specjalnie na tę okazję.

Szczegóły i rezerwacja:

tel.: 58 719 01 04

e-mail: cozzi@cozzi.pl

https://www.facebook.com/cozziristorante/

wqqws


















Polecamy