BIEG KELNERÓW | KULINARNA ŚWIĘTOJAŃSKA 2025
2025-06-17

PANEL „GDYNIA OD KUCHNI” | KULINARNA ŚWIĘTOJAŃSKA 2025

W zeszłym roku Kulinarna Świętojańska, dzięki fantastycznym kuratorom – Jackowi Koprowskiemu i Marcinowi Popielarzowi – otworzyła się na nową formę celebracji kulinariów za pomocą panelu dyskusyjnego „Gdyński modernizm kulinarny”. W tym roku kontynuujemy ciekawe dyskusje na temat gastronomii, a tematem przewodnim jest „Gdynia od kuchni”

Od 12:30 czeka was godzinna dyskusja najlepszych szefów kuchni Trójmiasta, którzy opowiedzą wam o swoich przemyśleniach, doświadczeniach i pozwolą wam skosztować degustacyjnych dań, przygotowanych specjalnie na wydarzenie.

Miło nam powiedzieć, że kuratorami w tym roku ponownie zostali Jacek Koprowski i Marcin Popielarz! Ich kunszt, wrażliwość i wyrazisty styl tworzą fundament kulinarnej tożsamości wydarzenia. Od zeszłorocznej edycji obaj zdobyli prestiżowe wyróżnienia w przewodniku MICHELIN Guide 2024 oraz 2025 – co tylko potwierdza, że mamy do czynienia z absolutną czołówką polskiej gastronomii. Poniżej przypominamy wam ich sylwetki:

👨‍🍳 Marcin Popielarz – twórca współczesnej, ekstrawaganckiej kuchni inspirowanej polską tradycją, która łączy fine dining z autentycznością i nostalgią. Eksperymentuje z formą, zaskakuje smakiem, a klasykę dzieciństwa przekłada na język kulinarnej sztuki. Chef Patron gdyńskiego Biały Królik Restaurant, Biôłi Trus oraz Hewelke Restaurant & Bakery – tej ostatniej przyznano w zeszłym i obecnym roku wyróżnienie Bib Gourmand w MICHELIN Guide. Marcin angażuje się również w działania społeczne, wspierając młodych kucharzy, lokalne produkty i etyczne gotowanie.

👨‍🍳 Jacek Koprowski – szef kuchni i współtwórca marek Restauracja FINO i Osteria Fino. Kreatywność i pokora to jego kulinarne znaki rozpoznawcze, a jego autorskie menu nieustannie poszerza granice wyobraźni. Nominowany do tytułu „Szef Roku 2020” przez przewodnik Gault&Millau oraz zdobywca Hermesa w kategorii Kucharz Przyszłości. Restauracja Fino, którą prowadzi, otrzymała rekomendację MICHELIN w edycji 2024 i 2025.

Ich wspólna kuratorska wizja gwarantuje, że tegoroczna edycja wydarzenia ponownie stanie się prawdziwym świętem wyrafinowanego smaku i kulinarnego rzemiosła. ✨


Naszymi gośćmi w tym roku została czwórka wybitnych szefów kuchni, którzy zostali w latach 2024 i 2025 wyróżnieni przez przestiżowy przewodnik Michelin:


MATEUSZ CIOŁKO, BUTCHERY&WINE GDYNIA

Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem wyniesionym z pracy w restauracjach w Polsce Francji i Stanach Zjednoczonych. Miłośnik fermentacji minimalizmu i Cukiernictwa. Obecnie prowadzi kuchnię w gdyńskiej restauracji Butchery&Wine wyróżnionej w przewodniku Michelin w 2024/25r gdzie króluje ogień i najlepszej jakości wołowina. Uwielbia łączyć powroty do korzeni z nowoczesnymi metodami gotowania dlatego w jego kuchni Tradycyjne smaki przedstawione są w nowatorski sposób

PIOTR CIOMEK, OBERŻA 86

Właściciel i szef kuchni restauracji Oberża86 w Gdyni, która zdobyła wyróżnienie w przewodniku Michellin w 2024 i 2025 roku. Piotr to szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, a także pasjonat wina i destylatów. Szkolił się w renomowanych restauracjach w Polsce i na świecie. Szczególne miejsce w jego sercu mają te z Francji czy Grecji. Na swój lokal wybrał urokliwą Gdynię, lecz w kuchni nie zapomniał o akcentach z krajów, które na stałe zajęły miejsce w jego sercu. Jest niezwykle zaangażowany w promowanie lokalnych składników i tradycyjnych receptur z francuskim twistem. Jego podejście do gotowania opiera się na wykorzystaniu świeżych, sezonowych produktów, starannie dobranych. Jest zatem stałym gościem gdyńskiej hali targowej, gdzie osobiście wybiera produkty z których powstają nasze dania.

Prywatnie – najlepiej czuje się we własnym domu, choć nie stroni od podróży, które dostarczają mu kulinarnych inspiracji. Relaksują go prace ogrodnicze w przydomowym ogrodzie. Z lubością oddaje się uprawie warzyw i ziół. Własne plony stanowią dla niego prawdziwy powód do dumy i radości.

ŁUKASZ THEUS, VINISSIMO SOPOT

Od dwóch lat jest szefem kuchni Vinissimo Restaurant&Wine Bar w Sopocie, restauracji która w czerwcu otrzymała wyróżnienie Michelin Bib Gourmand. Łukasz ma 28 lat i pochodzi z małej miejscowości w sercu Borów Tucholskich.

Swoją kulinarną drogę rozpoczął już w szkole średniej – od sezonowej pracy w hotelowych restauracjach na Półwyspie Helskim. Następnie rozwijał swoje umiejętności w renomowanych trójmiejskich restauracjach.

Jak sam mówi:

👉 „W kuchni bardzo cenię sobie prostotę, a jednocześnie maksimum smaku. Wierzę, że najlepsze dania powstają z wysokiej jakości składników, odpowiednio wyeksponowanych. Unikam niepotrzebnych komplikacji, stawiając na tradycyjne techniki z kreatywnym akcentem. W pracy kieruję się precyzją, intuicją i szacunkiem do sezonowości – bo dobra kuchnia to przede wszystkim kuchnia świadoma.”

PHILIPPE ABRAHAM, PETIT PARIS SOPOT

Philippe urodził się w Orleanie w środkowej Francji, a swoją kulinarną drogę rozpoczął już jako szesnastolatek w restauracji „Le Relais de la Forge”. Później zdobywał doświadczenie w prestiżowych, gwiazdkowych lokalach takich jak:

🌟 La Ferme Saint Simeon (1* Michelin)

🌟 Goumard Prunier (2* Michelin)

🌟 Taillevent (3* Michelin)

Do Polski przyjechał w 2002 roku, gdzie przez kilka lat pełnił funkcję szefa kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu „Dwór Oliwski”. W 2006 roku spełnił swoje marzenie i otworzył własną restaurację – Petit Paris – przy ul. Świętojańskiej w Gdyni, a trzy lata później kolejną w Sopocie.

W jego kuchni króluje autentyczna kuchnia francuska – z szacunkiem do tradycji, ale i autorskim podejściem.

Co ważne, Petit Paris w Sopocie otrzymało rekomendację w tegorocznym przewodniku MICHELIN Guide, dołączając do grona najwyżej ocenianych restauracji w Polsce.


 
 
 
 
 
 
PODOBNE WPISY