Święto Morza 2022
2022-06-17
Bieg Kelnerów
2022-07-06

Kulinarna Świętojańska 09.07.2022

 

Kulinarna Świętojańska

9 lipca 2022 r. godz. 12:00 – 18:00

Gdynia, ul. Świętojańska od ul. Żwirki i Wigury do ul. Wybickiego

Miasto Gdynia, po dwuletniej przerwie, zaprasza na V już edycję Kulinarnej Świętojańskiej, która stała się największym cykliczny festiwalem street-food w Polsce Północnej. To plenerowe wydarzenie, którego oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w naszym mieście jak i w Polsce – ul. Świętojańska. Idea festiwalu dodatkowo podkreśla i promuje pierwszy w Polsce miejski szlak kulinarny.

Zachęcamy do spędzania czasu w otwartej modernistycznej przestrzeni miejskiej w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. Kulinarna Świętojańska podkreśla znaczenie kulinarnego rodowodu Gdyni oraz atrakcyjnej i różnorodnej oferty kulinarnej Miasta. Festiwal proponuje eksplorację smaków i aromatów kuchni świata oraz najnowszych trendów kulinarnych. Uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję, by poznać doskonałej jakości ofertę gdyńskich lokali w promocyjnych cenach. Wybierać można będzie spośród ponad 30 propozycji, a wśród nich najlepsze Gdyńskie restauracje.

Propozycją tegorocznej edycji jest kreatywne połączenie smaków lata – będzie trochę słodko, trochę kwaśno. Nie zabraknie również kuchni bogatej w ryby i owoce morza. Goście na scenie zaprezentują autorską i zaskakującą ich interpretację.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i otwarty. W programie, oprócz bogatej oferty stoisk kulinarnych oraz pokazów gotowania na żywo, przewidziano m.in. quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni, kultowy już Bieg Kelnerów w 3 edycjach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci oraz jazz grany na żywo.

 

Kuratorem tegorocznej edycji został Martin Gimenez Castro.

Martin to argentyński szef kuchni, który od 15 lat mieszka w Warszawie. Jest on powszechnie znany jako jeden z najlepszych i najbardziej kreatywnych kulinarnych twórców w Polsce.

Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę publiczności, kiedy został Zwycięzcą inauguracyjnej edycji polskiego Top Chefa.

Po swoim telewizyjnym debiucie, Martin stworzył jedno z najbardziej prestiżowych i niezapomnianych doświadczeń gastronomicznych w Warszawie – Salto.

Następnie, pasja do owoców morza zainspirowała Martina do stworzenia Ceviche Bar, popularnego miejsca dla lokalnych smakoszy i miłośników ryb, które szybko stało się obowiązkowym miejscem dla wszystkich odwiedzających Warszawę.

W ciągu 20 lat spędzonych w kuchniach na całym świecie, w tym w restauracjach z 3 gwiazdkami Michelin, Martin stał się ekspertem w dziedzinie ryb i owoców morza oraz współczesnych technik gotowania.

 

Program wydarzenia:

12:00 Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez Pana wiceprezydenta Marka Łucyka oraz kuratora Martina Gimenez Castro Spacer po stoiskach / Media Tour / 

12:15-12:20 Wspólna rozgrzewka przed Biegiem Kelnerów / Saturn Fitness ( zapisy w punkcie informacyjnym przy scenie)

12:20-13:00 Bieg Kelnerów – trzy kategorie – profesjonaliści, amatorzy, dzieci (7-12 lat)

13:00-13:15 Wręczenie nagród na scenie – nagrody wręcza Pan wiceprezydent Marek Łucyk

13:30-14:00 Muzyka na scenie / Zespół jazzowy

14:00-14:40 Pokaz LIVE Cooking – CEVICHE Z ŁOSOSIA – Martin Gimenez Castro / właściciel restauracji Ceviche Bar oraz Tuna/ zwycięzca programu Top Chef / degustacja

14:40-15:10 Muzyka na scenie / Zespół jazzowy

15:10-15:50 Pokaz LIVE Cooking – NIESPODZIANKA – Takiego pokazu jeszcze w Polsce nie było – Martin Gimenez Castro / właściciel restauracji Ceviche Bar oraz Tuna/ zwycięzca programu Top Chef

15:50-16:05 Quiz z nagrodami – Dobre bo Gdyńskie – Szlak Kulinarny Centrum Gdyni – zagadki kulinarne

16:05-16:30 Muzyka na scenie / Zespół jazzowy

16:30-17:00 Pokaz LIVE Cooking –  Restauracja Sushi Kushi

17:00-17:30 Muzyka na scenie / Zespół jazzowy

17:30-18:00 Podziękowania za udział, podsumowanie wydarzenia, zakończenie, muzyka na żywo

 

Od godziny 12:00 do 18:00 na jezdni wzdłuż ulicy Świętojańskiej rozstawione są stoiska kulinarne sprzedające swoje dania i produkty kuchni lokalnej.

Kuratorem wydarzenia będzie Martin Gimenez Castro
Atrakcje dla dzieci zapewni:
Rozgrzewkę oraz Bieg Kelnerów poprowadzi:
Będzie z nami także MINI Zdunek

REGULAMIN WYDARZENIA

 

Patroni medialni:

Radio Gdańsk / Trójmiasto.pl / Magazyn Prestiż Trójmiasto/ Gastronom Wybrzeża / Newsgastro / Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

 

Partnerzy wydarzenia:

MOWI / Delikatesy Rybne – GADUS / JUMPCITY Gdynia / Restauracja TRAFIK – Jedzenie i Przyjaciele / Sushi Kushi / Gastro Rent / Saturn Fitness / Grupa Zdunek Sp. z o.o. Sp. K. / Oficyna Gdynia / Kofeina Gdynia Coffee House / Nautilo / Miody Kaliny

PODOBNE WPISY