POMORZE W PRZEWODNIKU MICHELIN!
2024-06-20
„XV WEEKEND KULINARNY”
2024-10-14

„GDYŃSKI MODERNIZM KULINARNY”

Czyli nowy element Kulinarnej Świętojańskiej!

 

Tegoroczna edycja Kulinarnej Świętojańskiej otwiera się na eksplorację, poszukiwania różnorodności kulinarnej oraz świadome podejście do jedzenia.

 

Kuratorami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy – 𝗠𝗮𝗿𝗰𝗶𝗻 𝗣𝗼𝗽𝗶𝗲𝗹𝗮𝗿𝘇 – 𝗖𝗵𝗲𝗳 𝗣𝗮𝘁𝗿𝗼𝗻 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗰𝗷𝗶 𝗕𝗶𝗮ł𝘆 𝗞𝗿𝗼́𝗹𝗶𝗸 𝗼𝗿𝗮𝘇 𝗝𝗮𝗰𝗲𝗸 𝗞𝗼𝗽𝗿𝗼𝘄𝘀𝗸𝗶 – 𝘀𝘇𝗲𝗳 𝗸𝘂𝗰𝗵𝗻𝗶 𝗶 𝘄𝘀𝗽𝗼́ł𝘁𝘄𝗼́𝗿𝗰𝗮 𝘁𝗿𝗼́𝗷𝗺𝗶𝗲𝗷𝘀𝗸𝗶𝗲𝗷 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗶 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗰𝘆𝗷𝗻𝗲𝗷 𝗙𝗶𝗻𝗼.

Z połączenia sił obu tych szefów kuchni, narodził się pomysł nowatorskiej debaty kulinarnej „Gdyński Modernizm Kulinarny”, podczas której szefowie kuchni postarają się zdefiniować czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się on z gdyńskim modernizmem architektonicznym.

Debatę poprowadzi 𝗞𝗮𝗺𝗶𝗹 𝗦𝗮𝗱𝗸𝗼𝘄𝘀𝗸𝗶 – 𝗽𝗼𝗺𝘆𝘀ł𝗼𝗱𝗮𝘄𝗰𝗮 𝗔𝗸𝗮𝗱𝗲𝗺𝗶𝗶 𝗞𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿𝗻𝗲𝗷 𝗞𝟱 𝘄 𝗚𝗱𝘆𝗻i. Na scenie będziemy mogli usłyszeć również: Malikę — szefową kuchni i właścicielkę restauracji Malika i Machina Eats&Beats w Trójmieście, Przemysława Woźnego – szefa Kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia, Karola Hlebik – szefa kuchni Pasta Miasta, Karola Mróz i Gustawa Tobiasza Burłuckiego – właścicieli i szefów kuchni restauracji Gyozilla.

 
PODOBNE WPISY