Grecja od lat modna w Polsce jako wakacyjna destynacja to nie tylko antyczne ruiny, słońce i plaża, to także doskonałe i zdrowe jedzenie.
Właściciel, urodzony w Gdyni Grek chce promować wyśmienitą, grecką kuchnię nad Bałtykiem. Stworzone przez niego menu składa się zarówno z autorskich przepisów, jak i tradycyjnych, greckich potraw gotowanych w jego rodzinnym domu. Sekret dobrego, greckiego jedzenia to odpowiednie przygotowanie, ale też oryginalne składniki m.in. oliwa z pierwszego tłoczenia, świeże przyprawy i jogurt naturalny. Dlatego też większość produktów sprowadzana jest bezpośrednio z Grecji. Przebojem „El Greco” są grillowanie żeberka jagnięce i mousaka, ale można też spróbować ciekawych dań regionalnych jak ser halumi, pieczony z dodatkiem żywicy z mastiki – rosnącej w Grecji rośliny. Ciekawostką są naturalne herbaty z greckich ziół, leczące stany zapalne i gorączkę.
„El Greco” to duża, składająca się z kilku pomieszczeń restauracja, w której dominuje ciepły, prosty wystrój śródziemnomorski. Ściany w kolorze słońca Hellady pokryte są tynkiem strukturalnym, podłogi są kamienne, stoły i kredensy drewniane, a kuchnia – serce restauracji – otwarta, dzięki czemu można obserwować uwijających się przy pracy mistrzów kulinariów. Nazwa restauracji to hołd złożony wielkiemu hiszpańskiemu malarzowi greckiego pochodzenia – El Greco, którego portret i słynne dzieło „Widok Toledo” możemy podziwiać w formie fresku zajmującego całą ścianę. Okazjonalnie w „El Greco” odbywają się wieczory greckie, którym przewodzi Grigoris Ikonomou, legenda muzyki greckiej w Polsce, promotor m.in. Eleni.
Szef kuchni poleca:
- grillowana ośmiornica
- mousaka
- grillowane żeberka jagnięce