“Tokyo Sushi” to punkt obowiązkowy na kulinarnej mapie Gdyni dla wszystkich wielbicieli kuchni azjatyckiej. Wybór różnych gatunków sushi jest tu imponujący i każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno goście dopiero zaczynający przygodę z japońską kuchnią, jak i wyrobieni smakosze. Najprościej mówiąc, sushi to zakwaszony ryż wypełniony lub przybrany surową rybą lub owocami morza, ale w “Tokyo Sushi” także wegetarianie mają sporo możliwości. Oprócz popularnego ogórka i awokado, mogą zamówić sushi z rzepą oshinko, tykwą, słodkim omletem, grzybami shitake czy śliwką ume. Warto spróbować także oryginalnych, egzotycznych w smaku zielonych herbat z Kraju Kwitnącej Wiśni, które są zwieńczeniem każdego posiłku. Proces powstawania sushi to prawdziwy ceremoniał. Zgodnie z japońską etykietą wszystkie potrawy sushimaster przygotowuje na naszych oczach, więc można obserwować jak powstaje sushi i ćwiczyć potem w zaciszu domowym.
Dużym plusem restauracji jest jej nowoczesny, dopracowany wystrój. W japońskiej kulturze wielką wagę przywiązuje się do prostoty, formy oraz kompozycji i minimalistyczne, wysmakowane wnętrze “Tokyo Sushi” dobrze wpisuje się w tę tradycję. Na tle biało-szarego wystroju uwagę zwracają detale: dwa piękne, kolorowe akwaria, ściana wyłożona muszlami, wielkie zdjęcie ośmiornicy czy biała konstrukcja w oknie lokalu symbolizująca algi. Wzrok przyciągają też trzy, podświetlone obrazy z rybim motywem namalowane przez koleżankę właścicielki specjalnie do tego wnętrza i inspirowane japońskim tatuażem.
“Tokyo Sushi” to tradycyjne przepisy i nowoczesny klimat Tokio w centrum Gdyni, zatem itadakimasu – smacznego!
Szef kuchni poleca:
- zupa ramen z wołowiną,
- sushi maki z pieca- california maki z krewetką , ogórkirm, dresingiem, obłożone łososiem i zapieczone w piecu