“Sztuczka” to nowoczesna gdyńska restauracja z klubowym klimatem położona w centrum miasta, a jednocześnie z dala od ulicznego zgiełku. Dlaczego akurat nazwa Sztuczka? Otóż właściciel restauracji, a jednocześnie jej szef kuchni, chce demonstrować gościom różne kulinarne sztuczki, zaskakiwać smakami i formą serwowanych potraw. “Sztuczka” to jedyna restauracja w Gdyni, specjalizująca się w kuchni autorskiej z elementami kuchni molekularnej, wykorzystującej wiedzę naukową na temat gotowania. Celem kuchni molekularnej jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. W lokalu skosztować można tradycyjnych smaków, w niecodziennych aranżacjach. W menu znaleźć można takie ciekawostki jak: tatar z pudrem chrzanowym, puree z bakłażana czy kalafiora, krakers z parmezanu czy kompresowany ogórek. Szef kuchni z zapałem śledzi nowinki kulinarne na świecie i opracowuje własne pomysły. Menu jest proste i nieprzeładowane, stawia na świeże, lokalne produkty i sezonowość potraw. Na uwagę zasługuje menu degustacyjne, dzięki któremu można spróbować najciekawszych potraw dostępnych w restauracji. Składa się z przystawki, zupy, dania głównego, deseru oraz napoju. “Sztuczka” to idealne miejsce na romantyczną randkę czy spotkanie z przyjaciółmi, a także dla wszystkich chcących spróbować, co to jest ta popularna ostatnio kuchnia molekularna. Miejsce to czaruje smakiem, wystrojem i świetną muzyką.
“Sztuczka” to niewielkie, jasne i kameralne wnętrze z relaksującą muzyką w tle. Ogromne okna otwierają lokal na miasto zachęcając Gdynian, by wpadli na kawę lub większy posiłek. W ciepłe dni witryny są rozsunięte, dzięki czemu restauracja dosłownie wychodzi na ulicę. Króluje nowoczesny, miejski design. Dominuje drewno – podłogi, stylowe stoliki i ściana oraz czerwień i krem wygodnych, zapraszających do relaksu foteli. Uwagę przyciąga zwłaszcza złota, podświetlona wieczorami ściana.
Szef kuchni poleca:
- menu degustacyjne