21 lipca - Kulinarna Świętojańska

Kulinarna Świętojańska

„Kulinarna Świętojańska”

sobota, 21 lipca 2018 roku

Kulinarna Świętojańska to największy cykliczny festiwal typu street food w Polsce Północnej. To zachęta do poznawania smaków lokalnych specjalności, w niepowtarzalnej atmosferze modernistycznej Gdyni. Festiwal proponuje spędzanie czasu wolnego w otwartej przestrzeni miejskiej, w gronie rodziny i przyjaciół, w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. Idea wydarzenia promuje także pierwszy w Polsce  Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.

 
Podczas festiwalu wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej, ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Nie zabraknie również stoisk z lokalnymi produktami.

Położenie Gdyni związane jest ze specyfiką jej kulinariów. Już od czasów powstawania miasta, nad morzem coraz liczniej pojawiali się letnicy, później turyści. Proponowana oferta gastronomiczna bazowała na lokalnie dostępnych produktach – głównie na rybach oraz owocach morza. To właśnie rodowód kulinarnej Gdyni – miasta „z morza i marzeń”.

Trendsetterem w nurcie morskich smaków jest Jacek Fedde, którego propozycja podania bałtyckiej ryby belony, stała się kulinarnym odkryciem – Produktem Roku 2017 w plebiscycie magazynu ‘ Esquire Polska’.

Aktualnie gdyńskie restauracje słyną przede wszystkim ze swojej różnorodności i bogatej oferty, która zaspokoi każdy apetyt i preferencje. Z kolei tym, co niezmiennie je łączy są dwa wyznaczniki: kuchnia morska oraz najnowsze trendy kulinarne, które będą tematami wiodącymi na tegorocznym wydarzeniu. 


Poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie, odbywać się będą pokazy gotowania na żywo w wykonaniu najlepszych gdyńskich szefów kuchni. Ponownie reaktywowany zostanie ‘Bieg kelnerów’ - jedyna w swoim rodzaju rywalizacja, która odbywała się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Bieg odbędzie się w tym razem  w trzech edycjach: profesjonalnej, amatorskiej oraz po raz pierwszy dla dzieci.

Kulinarną ucztę umilać będzie zespół North Jazz Trio

Tegoroczni kuratory festiwalu:

Jacek Fedde - Szef kuchni od ponad 20 lat. Doświadczenie zdobywał pod okiem Philippe’a Abrahama w restauracji Dwór Oliwski. Warsztat doskonalił w Europie Zachodniej (Włochy, Francja, Irlandia) i na Bermudach. Stworzył nową koncepcję hotelu Rezydent w Sopocie, który osiągnął sukces pod nową nazwą Pasjami. Obecnie właściciel Fedde Bistro w Gdyni, promującego kuchnię opartą na regionalnych produktach. Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja to hasła, które go inspirują.

Diana Volokhova - Finalistka i jedna z najbardziej oryginalnych postaci drugiej edycji programu Master Chef. Pochodzi z Armenii, a na podniebieniu ciągle czuje aromatyczne smaki i zapachy Kaukazu. Wzorem pozostaje dla niej babcia, od której uczyła się sztuki gotowania. Diana próbuje z powodzeniem zaszczepić w Polsce modę na potrawy kuchni ormiańskiej i gruzińskiej, a także rosyjskiej, bowiem przez 15 lat mieszkała w Moskwie. Uwielbia piec ciasta i niejednym deserem potrafi zaskoczyć. Diana jest ekspertką w łączeniu zapachów i smaków, a że naprawdę kocha to co robi, gotuje z fantazją i potrafi opowiadać o kuchni Kaukazu z ogromną i prawdziwą pasją. Od kilku lat jest mieszkanką Gdyni i aktualnie prowadzi cukiernię Więcej.

Szczegółowe informacje o wydarzeniu:

https://www.facebook.com/events/407340723103379/

w języku angielskim: https://tricitynews.pl/event/culinary-swietojanska-in-gdynia/

         

 

Zapraszamy 21 lipca na ucztę w samym centrum modernistycznej Gdyni - na ulicę Świętojańską, w godz. od 12:00 do 18:00.

Regulamin imprezy:

http://arg.gdynia.pl/uploads/media/Regulamin_Kulinarna_2018.pdf

 

 

powrót
POLECAMY

 

 

 

 

 

2015 © Kulinarna Gdynia - All Rights Reserved

 

Powered by OmegaFramework

Prowadzisz Restauracje w Gdyni Skontaktuj Się z Nami