Aktualności

Dawne Święta w Gdyni - kulinarnie przez Gdynię

Kaszubski brzad, czyli postna zupa na bazie suszonych owoców z dodatkiem klusek, na bazie mleka lub śmietany, podawana na Święta.
Owoce pochodziły z przydomowego sadu. Duże ich ilości suszono na zimę w piecach chlebowych jako tzw. „brzan”, z którego gotowano właśnie zupy. 
Więcej o kulinarnej spuściźnie oraz tym, co przetrwało w świątecznej kuchni regionalnej do dziś, dowiecie się na warsztatach "Kulinarnie przez Gdynię - Dawne Święta w Gdyni".

Spotkanie dedykowane jest seniorom.

Warsztaty organizowane są przez Muzeum Miasta Gdyni.

 

Szczegóły:

https://www.facebook.com/events/375831909511909/

 

 

 

powrót
POLECAMY

 

 

 

 

 

2015 © Kulinarna Gdynia - All Rights Reserved

 

Powered by OmegaFramework

Prowadzisz Restauracje w Gdyni Skontaktuj Się z Nami