Kuratorzy festiwalu Kulinarna Świętojańska 2019

Tegoroczny festiwal gości wybitnych mistrzów kulinarnych, reprezentujących czołowe gdyńskie restauracje. O godz. 12:00 staną u boku Pani Wiceprezydent i wezmą udział w uroczystym otwarciu wydarzenia. Następnie zaprezentują swoje autorskie interpretacje kulinarne podczas pokazów live-cooking, nawiązując do kreatywnej sztuki kulinarnej najwyższych lotów.

Rafał Koziorzemski – od 2015 roku związany jest z restauracją Biały Królik Restaurant, gdzie początkowo pracował jako Sous Chef, by pod koniec 2018 roku objąć stanowisko Head Chefa. Tu eksploruje receptury Kaszub, Kociewia, Żuław i Mierzei Wiślanej, które opracowuje w autorski sposób w ramach menu degustacyjnego.

Jego kulinarna przygoda rozpoczęła się, kiedy miał zaledwie 17 lat. Pracował w restauracjach i hotelach w kraju i zagranicą, zdobywając coraz większe doświadczenie oraz szacunek i pokorę wobec zawodu szefa.
Rafał specjalizuje się w kuchni lokalnej, uwielbia nietuzinkowe, zaskakujące, kontrowersyjne połączenia smakowe i pracę z owocami morza. Umiejętnościami kulinarnymi dzieli się nie tylko ze swoim zespołem, ale i z aspirującymi kucharzami, dla których przeprowadza szkolenia czy staże.
Rafał to także laureat światowego konkursu The Best Chef Raising Star Awards 2017 jak również zwycięzca International CHEF Culinary Cup 2018. 

Jan Kilański – swoją drogę z gotowaniem, zaczął w stołecznych restauracjach. Kulinarnie dojrzewał gotując w gwiazdkowych restauracjach w Hiszpanii, Santceloni** w Mardycie oraz Dos Cielos** w Barcelonie. Obecnie w swojej pracy stara się łączyć i mieszać kuchnię polską i europejską z kuchniami azjatyckimi, szukając wspólnych mianowników, analogicznych połączeń, lub tworząc całkowicie nowe.
Jan jest finalistą programu TOP Chef i obecnie szefem kuchni w NEON streetfood bar.

Zapraszamy na pokazy kulinarne na scenie:

Godz. 13:15 – Jan Kilański restauracja NEON – roślinne zamienniki mięsa | wegańskie tajskie bolognese | wegański tatar z grzybów

Godz. 14:30 – Rafał Koziorzemski restauracja Biały Królik – tatar  z pstrąga z majonezem z dzikiej rukoli | consomme  z pomidorów malinowych

 

 

 

Polecamy