Lata 90-te oraz początek nowego milenium

Gdyńskie Bistra,  rozwój zachodnich fast food-ów oraz początek mody na zdrowe odżywianie po przełomowym dla Polski 1989 r. większość gdyńskich punktów gastronomicznych została zamknięta, gdyż  jako socjalistyczne relikty zwyczajnie nie wytrzymały wolnorynkowej konkurencji. Jednak w ich miejsce natychmiast zaczęły powstawać nowe restauracje, bary i  bistra.

Gdyńskie bistra to poważny rozdział w historii gastronomicznej nie tylko Trójmiasta, ale także całej Polski. Ich formuła przeżywa w Gdyni ciągłą ewolucję, znajdując się od kilkunastu lat w okresie renesansu.

Najstarsze bistra gdyńskie to niezwykle popularny „Kwadrans” przy Skwerze Kościuszki, trochę zapomniany Bar-Pizzeria AMD przy ulicy Abrahama (serwujący od 1991 r. pierwszą w Trójmieście pizzę na cienkim cieście) oraz położone w pobliżu UM Gdyni Bistro „Anker”. W ostatnim tylko roku powstały nowe ciekawe bistra m.in. „Anatol” w stylu retro oraz „Przystanek”. Ich formuła, pośrednia pomiędzy barem i restauracją, przypadła do gustu szczególnie mającym mało czasu „białym kołnierzykom” pracującym w centrum Gdyni.

Gdyni, podobnie jak wszystkich dużych miast w Polsce, nie ominęła ekspansja sieci zachodnich  fast food-ów. Jednym z pierwszych takich miejsc była restauracja Pizza Hut, powstała obok nieistniejącego już popularnego gdyńskiego kina „Warszawa”. 


Moda na „zdrową” i jarską kuchnię

Istotnym epizodem kulinarnej historii Gdyni jest trend na zdrowe odżywianie, w tym kuchnię wegetariańską. Głównym orędownikiem i popularyzatorem tego zjawiska w Polsce stała się sieć barów „Green Way”, która powstała w 1997 roku w Gdyni.  Jeden z pierwszych wzorcowych punktów tej znanej i popularnej w Polsce sieci powstał przy ulicy Abrahama  i funkcjonuje tam do dzisiaj. 

Kolejnym krokiem w kierunku propagowania tzw. zdrowej żywności są sklepy z żywnością naturalną, ekologiczną i tradycyjną rozwijane pod marką „Bio Market”, w tym również sklep internetowy. W ostatnim okresie spory sukces odniosły także piekarnie pod marką „Bio Piekarnia” oferujące jakościowe wypieki pozbawione sztucznych ulepszaczy oraz produkowane na bazie mąki ze zbóż uprawionych w ekologicznych gospodarstwach. Czekamy więc już tylko na pierwszą w Gdyni „BIO restaurację”. 


Rozwój kuchni etnicznych

Koniec lat 90-tych oraz początek nowego millenium to rozkwit  restauracji o charakterze etnicznym. W Gdyni powstały m.in. restauracje włoskie (La Vita, Da Vinci, La Gondola), indyjska Taj Mahal, meksykańskie Pueblo oraz chiński Moon. Stosunkowo szybko dotarły do miasta także restauracje greckie, w tym najpierw Santorini, a potem El Greco. Od kilku lat można w Gdyni zjeść również obiad w świetnej restauracji francuskiej Petit Paris oraz tajskiej Thai Hut. Ubiegły i obecny rok stał pod znakiem otwierania restauracji japońskich oferujących głównie coraz bardziej popularne w naszym kraju sushi. Gdyni nie omija również moda na restauracje z kuchnią typu fusion, którą reprezentują  m.in. lokale Trafik i Charlie. 

 Tokyo Sushi

Thai Hut

Shanghai

El Greco

POLECAMY

 

 

 

 

 

2015 © Kulinarna Gdynia - All Rights Reserved

 

Powered by OmegaFramework

Prowadzisz Restauracje w Gdyni Skontaktuj Się z Nami