Festiwal rybny w Gård – Nordic Kitchen Gdynia

SKREI – WYJĄTKOWA, SEZONOWA SKANDYNAWSKA RYBA W GåRD NORDIC KITCHEN.

W skandynawskiej restauracji Gård – Nordic Kitchen przez cały luty można delektować daniami z tej wyjątkowej ryby.

Skre i- Norweski Dorsz pochodzący z Morza Arktycznego można złowić od początku roku do kwietnia. Wędrowna ryba, która dorasta za kołem podbiegunowym po ukończeniu 5 lat przebywa długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. Po drodze przez morze dorsz przyjmuje dużo zdrowego pożywienia, co wpływa na jego wyśmienity i naturalny smak a dzięki przemierzeniu 600 km mięso Skrei’a jest sprężyste, bogate w składniki odżywcze oraz niskokaloryczne. Ta ryba to rarytas, występujący wyłącznie w Norwegii.

Skrei znana była już w czasach wikingów, a jego smakiem można cieszyć się poza granicami Norwegii od XII wieku, kiedy rozpoczęto jej eksport.

Dziś każdemu Norwegowi znana jest historia dorsza z Morza Arktycznego. Większość rodzin ma swoje tradycje związane z jego spożywaniem.

Dojrzały osobnik mierzy od 70 do 150 cm

Średnia waga to 8 kg.

Mięso Skreia 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu.

Źródło białka, potasu, selenu i kwasów Omega-3.

Oprócz comiesięcznych promocji w restauracji Gård Nordic Kitchen serwowane są dania przygotowane według tradycyjnych skandynawskich receptur. Niepowtarzalną atmosferę tworzą subtelne i kameralne wnętrza, fantastyczny widok na morze oraz profesjonalna i uśmiechnięta obsługa.

Szczegóły:

https://www.facebook.com/gardnordickitchengdynia/

Polecamy